Παιχνίδια Τέχνης

Τα Παιχνίδια Τέχνης γεννήθηκαν από την ένωση και συμφυλίωση του Καλλιτέχνη και του Θεραπευτή μαζί με την αγάπη για την Παιδαγωγική Τέχνη

Τα τελευταία χρόνια μέσα από μια μακρόχρονη πορεία θεραπευτικού και εκπαιδευτικού έργου, δημιουργήθηκε η ανάγκη να προσφέρω κάτι περισσότερο από την ψυχή μου ενσωματώνοντας Τέχνη και Θεραπεία και επιτρέποντας στην καλλιτεχνική μου φύση να εκφραστεί προσφέροντας μέσα απο το Παιχνίδι και την Τέχνη εργαλεία έκφρασης, αυτογνωσίας, συγκέντρωσης, χρήσιμα για γονείς και παιδιά αλλά και ομάδες ατόμων επιλέγοντας τα κατάλληλα εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας.

Η αρχική σκέψη ήταν να προσφέρω την Ηχοθεραπεία ως βιωματική διεργασία στην κοινότητα, αλλά σιγά σιγά διαμορφωνόταν κάτι πληρέστερο ενσωματώνοντας διάφορες μορφές τέχνης.

Η ολοκλήρωση του ετήσιου μεταπτυχιακού Επιμορφωτικού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μουσική Παιδαγωγική (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) σε συνδυασμό με άλλες εκπαιδεύσεις σχετικές όπως Λόγω Ψυχής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Therapeutic Art Life Coaching (Transformation Academy), Healing with the Arts (University of Florida), MOMA Art and Education (MOMA), έδωσαν την ώθηση για να υλοποιηθούν τα Παιχνίδια Τέχνης.

Το έδαφος ήταν ήδη αρκετά γόνιμο χάρη σε παλιότερες εκπαιδεύσεις και εμπειρίες σχετιζόμενες ξεχωριστά με την τέχνη ή τη θεραπεία ή το συνδυασμό αυτών, όπως Diploma inInterior Design (Rhodec International), η καλλιέργεια της φωνής δίπλα στην Κική Τζαβέλα, τα Ηχητικά Μουσικά Περάσματα με την Αφροδίτη Κανέλλη και η ηχοθεραπευτική προσέγγιση της Μαρίας Σαρλέ στο Agatsou, σε συνδυασμό με τα χρόνια εφαρμογής θεραπευτικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας του Agatsou, του QAS και της Ηχοθεραπείας καθώς και πολύτιμες παλιότερες εμπειρίες εθελοντικής δράσης στον ΔΟΝΑ μέσω θεατρικού παιχνιδιού, παραμυθιών, ζωγραφικής, θεάτρου δρόμου κ.α. που για αρκετά χρόνια έθρεφαν από παλιά αυτό που τώρα βγαίνει στο φως.

Μέσα από αυτό το πεδίο ονειρεύομαι ένα σταθερό εθελοντικό έργο του Κύκλου των θεραπευτών του QAS ως προσφορά στην κοινότητα, σε συνεργασία με διάφορους χώρους και οργανισμούς, επίσημα και ανεπίσημα, όπου η παρουσία της Τέχνης είναι αναγκαία και με μια ανοιχτή αγκαλιά και διάθεση για γόνιμες συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και θεραπευτές και γιατί όχι στο μέλλον και ομάδες, παραστάσεις και εκπαιδεύσεις.

Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ως έργο εθελοντικής δράσης του Κύκλου Εθελοντών QAS και των συνεργατών μας, θεραπευτών, καλλιτεχνών, εθελοντών που επιθυμούν να συμμετέχουν. O τομέας αυτός έχει κυρίως εθελοντικό χαρακτήρα και αγνή προσφορά ως μια μορφή έκφρασης και θεραπείας, μέσα από το Παιχνίδι και την Τέχνη, με άρτια δομή, προσφέροντας εργαλεία αυτογνωσίας, αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων, συγκέντρωσης, ενδυνάμωσης και ταυτόχρονα αποφόρτιση εντάσεων, ελευθερία και ξεγνοιασιά.

Άλλωστε όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας που είναι πάντα έτοιμο να παίξει, αρκεί να του προσφέρουμε τον ασφαλή χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες για να εκφραστεί και να απελευθερωθεί.